Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, zeytin ağacının, ülkemiz ekonomisi açısından önemine dikkati çekti. Ülkemizin, zeytin ağacı varlığı açısından dünyada dördüncü sırada olduğunu vurgulayan Sezgin, şunları söyledi:
“Ege, Marmara, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine yayılmış zeytin alanlarımız, insanlarımızın yüzyıllardır hem besin, hem de geçim kaynağı olmuştur. Balıkesir, Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Gömeç ve Güney Marmara’da Bandırma, Erdek, Marmara Adası’nda zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. Adı Kuran’da geçen iki ağaçtan biri olan zeytini, bölgemizdeki üreticiler, yeni fidan dikimleriyle zeytinliklerin alanlarını genişletme çabasın dadırlar.
Zeytin ağacı, insanlık tarihi ile birlikte var olup, barışın, kutsallığın, yaşamın, bilginin, asaletin, adaletin, ölümsüzlüğün ve her ölüme yaklaşıldığında yeniden dirilişin simgesidir. Zeytin ağacı, gücün ve asaletin dünya üzerindeki simgesidir. Zeytin ağacı, cennette yer alan iki ağaçtan birisidir. Biri, ‘Gerçek Ağacı’ olarak bilinen incir ağacı, diğeri ise ‘Ölmez Ağacı’ olarak bilinen zeytin ağacıdır. Zeytin ağacı, ölümsüzlüğün simgesidir. Geç büyüse de kolay kolay ölmez.”
Ülkemizdeki zeytin ağaçlarının risk altında bulunduğunun altını çizen Sezgin, şöyle konuştu:
“Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı nedeniyle Türkiye’de ve bölgemizde zeytinciliğimiz ve zeytinlerimiz, 25 dekarlık alandan daha küçük yerlerin yasal olarak zeytinlik kabul edilmemesi nedeniyle büyük risk altındadır. Çünkü bölgemizdeki zeytinlik alanların yaklaşık yüzde altmışı, 25 dekarın altındadır. 25 dekarın altını zeytinlik saymamak, zeytinliklerin büyük bölümünü yok edilme riskiyle karşı karşıya getirmek demektir. Bu yasa tasarısı ile zeytinlik alanları kullanıma açılması, yüzyıllardır yaşamlarını zeytinden kazanan, dünyaca ünlü ve kaliteli zeytinyağını üreten , marka durumuna getiren zeytin üreticisinin önlenemeyecek maddi sıkıntılarını da beraberinde getirecektir. Tasarıda, ‘Ülkemizin ekonomisinde önemli bir yeri bulunan zeytincilik faaliyetlerimizin diğer yatırım alanlarıyla çakışması durumunda daha değersiz olan zeytinin ve zeytinlik alanın niteliğini yitirmesi şöyle olacaktır. Zeytin mi değerli, yoksa maden mi?’ denilmektedir. Daha az yararlı olup olmadığı durumunun belirlenmesiyle başlayacak olup, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iznine bağlı bu ikilemde doğal kaynak yatırımlarının değerlendirilmesini sağlayacak olan tasarı, zeytinlik alanlar, değer yönünden önemsenecek olan her çeşit yapılaşma, sanayi yatırımı ve madencilik sektörü faaliyetlerine imkân verilerek kurban edilecek, yok olacaktır. Zeytinlik alanlar korunmalıdır.”